Acest ghid vă conduce prin procesul sistematic de desensibilizare folosind șase pași. Acești pași ar trebui aplicați în timpul expunerilor de intensitate crescândă, care pot fi planificate în avans folosind fișele de lucru ierarhice de mai sus și tehnicile de relaxare și fișele de lucru de mai jos. Desensibilizarea sistematică folosește contracondiționarea pentru a învăța un client un nou răspuns la stimul folosind tehnici de relaxare în timpul expunerii gradate la stimul. În acest fel, răspunsul original de luptă sau fugă al sistemului nervos simpatic este înlocuit cu răspunsul de relaxare al sistemului nervos parasimpatic (Fear, 2017). Deoarece desensibilizarea sistematică implică expunerea la temeri, este posibil să experimentați emoții supărătoare, anxietate sau chiar panică în timpul procesului. Lucrul cu un terapeut pentru a vă ajuta să identificați abilitățile de coping, să vă enumerați și să vă clasificați temerile și să determinați un plan pentru cel mai bun mod de a începe expunerea treptată.



Odată ce te simți încrezător în utilizarea strategiilor de relaxare, poți începe să te expui la situații care ridică niveluri mai scăzute de frică. Scopul este să înveți să-ți gestionezi frica atunci când te confrunți cu situații înspăimântătoare. Desensibilizarea sistematică este o abordare terapeutică bazată pe dovezi care combină tehnici de relaxare cu expunerea treptată pentru a vă ajuta să depășiți încet o fobie. Deoarece desensibilizarea sistematică este o formă de terapie de expunere, este adesea considerată terapie cognitiv comportamentală (CBT). Ca și în TCC, desensibilizarea sistematică se adresează și modelelor de gândire și comportamentelor nesănătoase, ajutându-te astfel să faci față mai bine situațiilor stresante.

Descoperiți Conținut



[clarificare necesară] Când este utilizat în analiza comportamentală aplicată, se bazează pe behaviorism radical, deoarece încorporează principii de contracondiționare. Acestea includ meditația (un comportament privat sau condiționare ascunsă) și respirația (un comportament public sau o condiționare deschisă).

  • În domeniul terapiei comportamentale, Terapia de desensibilizare sistematică reprezintă o abordare puternică și sistematică pentru tratarea fobiilor și a tulburărilor de anxietate.
  • Apoi, vei crea o listă cu temerile tale, clasificându-le în funcție de intensitate.
  • A folosit expunerea gradată la stimuli pentru a evita copleșirea pacienților săi și întărirea răspunsurilor lor aversive.
  • Înainte de a începe desensibilizarea sistematică, trebuie să fi stăpânit antrenamentul de relaxare și să fi dezvoltat o listă ierarhică (de la cel mai puțin temut la cel mai temut) a situațiilor de temut.
  • Împărtășește aceleași elemente atât ale terapiei cognitiv-comportamentale, cât și ale analizei comportamentale aplicate.


Cu toate acestea, desensibilizarea sistematică nu are efect în tratarea tuturor fobiilor. Pacienții cu fobii care nu s-au dezvoltat printr-o experiență personală (condiționare clasică), de exemplu, o frică de înălțime, nu sunt tratați eficient prin desensibilizare sistematică. Unii psihologi cred că anumite fobii, cum ar fi înălțimile, au un beneficiu de supraviețuire evolutivă și nu sunt rezultatul experienței personale, ci rezultatul evoluției. Aceste fobii evidențiază o limitare a desensibilizării sistematice care este ineficientă în tratarea fobiilor evolutive. Ulterior, un individ este învățat tehnici de relaxare, de exemplu tehnici de respirație, strategii de relaxare musculară sau tehnici de imagine mentală. Când tratează aceasta sau orice altă fobie, terapeutul și clientul ar produce o listă de scenarii despre obiectul sau situația de temut, iar clientul și-ar evalua apoi nivelul de anxietate în fiecare situație pe o scară de la 1 la 10 (Lang). Când decizi să încerci desensibilizarea sistematică, decizi că a vorbi cu cineva pe care nu-l cunoști este o teamă de nivel 1.

Expunându-te Încet La Temeri



De fapt, tensiunea musculară cronică poate fi atât de automată încât pare normală și este posibil să fi uitat cum se simte când mușchii tăi sunt complet relaxați. Utilizând tehnica de relaxare musculară progresivă, veți putea redescoperi rapid diferențele dintre relaxare și tensiune ale diferitelor grupe musculare.

  • Persoanele cu fobii tind să posede temeri iraționale de stimuli, cum ar fi înălțimi, spații apropiate, câini și șerpi.
  • Acești pași ar trebui aplicați în timpul expunerilor de intensitate crescândă, care pot fi planificate în avans folosind fișele de lucru ierarhice de mai sus și tehnicile de relaxare și fișele de lucru de mai jos.
  • Desensibilizarea sistematică este o abordare terapeutică bazată pe dovezi care combină tehnici de relaxare cu expunerea treptată pentru a vă ajuta să depășiți încet o fobie.
  • Introduceți și practicați tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, relaxarea musculară progresivă sau imaginile ghidate.


Dar înainte de a începe acest proces, este important să vă asigurați că vă simțiți confortabil folosind tehnici de relaxare și că aveți câteva în rezervă care vă reduc anxietatea. Desensibilizarea sistematică este o formă de terapie prin expunere lansată de Joseph Wolpe în anii 1950 în scopul reducerii sau inhibarii răspunsului anxios. În desensibilizarea sistematică, un client este expus la situații care provoacă din ce în ce mai mult anxietate în timp ce se angajează într-un comportament care generează un răspuns incompatibil cu anxietatea (de exemplu, relaxare; Wolpe 1954). Introduceți și practicați tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă, relaxarea musculară progresivă sau imaginile ghidate. Asigurați-vă că individul devine competent în utilizarea acestor tehnici pentru a induce o stare de calm.

Este Desensibilizarea Sistematică Un Tip De TCC?



În timp ce vă expuneți la situații de frică, puteți folosi tehnici de relaxare pentru a gestiona gândurile, emoțiile și senzațiile care apar. De-a lungul timpului, corpul tău realizează că pericolul anticipat la care se așteaptă nu va apărea și că nu trebuie să folosești evitarea pentru a scurtcircuita sentimentele stresante. Puteți folosi strategiile de câte ori este nevoie pentru a reduce anxietatea.

  • VRET poate fi efectuat și de la distanță sau ca temă între sesiuni.
  • Scopul acestei terapii este de a schimba modul în care răspundeți la obiecte, oameni sau situații care declanșează sentimente de frică și anxietate.
  • Scopul este să înveți să-ți gestionezi frica atunci când te confrunți cu situații înspăimântătoare.


În cele din urmă, individul folosește aceste tehnici pentru a-și gestiona frica în timpul unei situații din ierarhie. Al treilea pas se repetă pentru fiecare nivel al ierarhiei, pornind de la situația care provoacă cel mai puțin teamă. Desensibilizarea sistematică, sau terapia de expunere gradată, este o terapie comportamentală dezvoltată de psihiatru Joseph Wolpe. Se folosește atunci când o fobie sau o tulburare de anxietate este menținută prin condiționare clasică. Împărtășește aceleași elemente atât ale terapiei cognitiv-comportamentale, cât și ale analizei comportamentale aplicate.

Exemple De Terapie Sistematică De Desensibilizare



Prin urmare, o persoană nu poate fi anxioasă și relaxată în același timp, iar relaxarea ar trebui să depășească frica. Pacientul începe din partea de jos a ierarhiei fricii și atunci când pacientul poate rămâne relaxat în prezența stimulului, ei avansează treptat la nivelul următor. Pacientul se deplasează treptat în sus în ierarhie până când este complet relaxat în situația cea mai de temut; în acest moment desensibilizarea sistematică are succes.

  • Înainte de a continua cu orice expunere gradată, invitați-vă clientul să învețe o practică de relaxare.
  • Puteți alege dintre relaxare musculară progresivă, respirație profundă sau vizualizare ghidată.
  • Desensibilizarea sistematică este o formă de terapie prin expunere lansată de Joseph Wolpe în anii 1950 în scopul reducerii sau inhibarii răspunsului anxios.
  • Terapia sistematică de desensibilizare este o intervenție de terapie comportamentală utilizată pentru a trata anxietatea, fobiile, TOC și PTSD.
  • Deoarece desensibilizarea sistematică este o formă de terapie de expunere, este adesea considerată terapie cognitiv comportamentală (CBT).

smoke shop in Irkutsk, Russia
https://beoncbd.com